Webinaria

Przepis na skuteczny eksport do Francji

  • Data:
    16 listopada 2023
  • Godzina:
    10:00
  • Czas trwania:
    2 godziny
  • Branża:
    Budowa i wykańczanie budowli
    Kosmetyki
    Maszyny i urządzenia
    Meble
    Żywność
  • Miejsce:
    wydarzenie online

Francja jest drugą największą gospodarką Unii Europejskiej i siódmą gospodarką na świecie z liczbą ponad 60 mln konsumentów, którzy mają dużą siłę nabywczą. Atutami Francji jest również dobrze zorganizowany rynek wewnętrzny, klarowne przepisy prawne i infrastruktura, która należy do najlepszych na świecie. Dlatego też Francja jest w czołówce krajów atrakcyjnych dla eksporterów.

Ekspansja na rynek francuski to przede wszystkim perspektywa rozwoju przedsiębiorstwa, zwiększenie jego rentowności i rozpoznawalności przy współpracy z europejskim, stabilnym finansowo partnerem. To również wyzwania i ryzyko, które należy dobrze oszacować. Decyzja o ekspansji na rynek francuski powinna być wieloaspektowa i opierać się na przemyślanej strategii eksportowej oraz na sprawdzonej metodologii wejścia na rynek.

Podczas webinarium dowiesz się:

  • jak skutecznie przygotować się do eksportu na rynek francuski,
  • jaką skuteczną metodologię eksportową stosują inni,
  • jak promować i sprzedawać swój produkt/usługę francuskim odbiorcom.

Szkolenie poprowadzą:

  • Agnieszka Bonnefoy, Kierownik, Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Paryżu,
  • Mateusz Mazur, Starszy Konsultant, Centrum Eksportu, PAIH,
  • Monika Piwek-Lebeau, Business Development Manager, Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Paryżu,
  • Iwona Mikulska, Ekspert, Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Paryżu,
  • Marta Puczyk, Starszy Specjalista ds. projektów międzynarodowych, Lubelska Fundacja Rozwoju.

Webinarium będzie prowadzone w języku polskim.

Udział jest bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona.

Przedsięwzięcie organizowane w ramach Europejskiego Tygodnia Przedsiębiorczości.

Lubelska Fundacja Rozwoju logo
European SME Week logo
Enterprise Europe Network logo i flaga UE

Nasi eksperci

Agnieszka Bonnefoy
Biuro PAIH w Paryżu

Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Paryżu.

Jest absolwentką Uniwersytetu Wrocławskiego i Universite Paris X.

Posiada 15-letnie doświadczenie zawodowe nabyte we Francji (ArcelorMittal, Aperam, PSA). Specjalizuje się w technicznych aspektach handlu zagranicznego, market intelligence i strategii digital.

Prowadziła m.in. doradztwo biznesowe dla polskich i francuskich firm w zakresie: strategii wejścia na rynek, ryzyka handlowego, webmarketingu i e-commerce.

Monika Piwek-Lebeau
Biuro PAIH w Paryżu

Od 2022 roku jest Business Development Managerem w ZBH w Paryżu.

Od początku swojej kariery związana z sektorem rolno-spożywczym, ekologią i komunikacją. Przez wiele lat odpowiedzialna za handel i bezpieczeństwo żywności w wiodących sieciach dystrybucji.

Jako ekspert w WPHI Ambasady RP w Paryżu, wspierała współpracę bilateralną w obszarze agrobiznesu i PR. Na stanowisku dyrektora ds. kluczowych klientów we francuskim koncernie prasowym Media & Agriculture wdrażała strategie marketingu i nowych mediów. Założyciel firmy konsultingowej Biloba Consulting.

Absolwentka Akademii Rolniczej we Wrocławiu i SupAgro de Montpellier we Francji ze specjalizacją zarządzanie systemami jakości i ochroną środowiska.

Iwona Mikulska
Biuro PAIH w Paryżu

Ekspert Biura Handlowego PAIH w Paryżu.

Absolwentka Uniwersytetu Sorbonne w Paryżu na kierunku Handel zagraniczny i Język Biznesu.

Doświadczenie zawodowe zdobywała pracując w strukturach francuskiej jak również polskiej administracji państwowej: Parlament Francuski, Samorząd Terytorialny Regionu Paryskiego, WPHI.

Na przełomie ostatnich lat wykwalifikowała się na stanowiskach związanych z handlem zagranicznym, a specyficzne kompetencje branżowe zdobyła poprzez doradztwo celno-podatkowe w transporcie lotniczym i spedycji międzynarodowej.