Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Druga edycja konkursu FoodTech Challenge
Konkurs skierowany jest do start-upów na wczesnym etapie rozwoju. Do udziału zapraszamy uniwersyteckie zespoły badawcze, indywidualnych przedsiębiorców i małe firmy. Zakres tematyczny FoodTech Challenge to innowacje w dwóch obszarach: "produkcja żywności" i "redukcja strat i marnotrawstwa żywności".
Łączna pula nagród tegorocznej edycji wynosi 2 mln USD i obejmuje nagrody pieniężne, programy motywacyjne, przyspieszenie rozpoczęcia działalności oraz wsparcie badawczo-rozwojowe. Jest to jedna z wielu inicjatyw w ramach przyjętej w 2018 r. w Emiratach Strategii Bezp. Żywnościowego (UAE Food Security Strategii 2051).
W pierwszej edycji FoodTech Challenge w odnotowano 437 zgłoszeń z 68 krajów. Zwycięskie projekty:
- Australia: Has Algae - technologia produkcji żywności na bazie alg
- Arabia Saudyjska: grupa innowatorów Red Sea Farms - innowacyjne rozwiązanie upraw szklarniowych wykorzystujące do nawadniania słoną wodę
- Zjednoczone Emiraty Arabskie: Start-up QS Monitor - platforma internetowa usprawniająca poprzez cyfryzację łańcucha dostaw import do Emiratów żywności wysokiej jakości
- Wielka Brytania: SafetyNet Technologies - oferta nowoczesnego rozwiązania emitowania światła umożliwiającego rybakom połowy w sposób bardziej zrównoważony
Więcej informacji na stronie konkursu.
Rejestracji można dokonać do 20 maja br.