Specjalny serwis na czas pandemii dla przedsiębiorców PAIH24: 22 334 99 55
Aktualności
Strona główna > Aktualności
6 lutego 2020

Sektor rolny na Cyprze

Produkty rolne są ważnym składnikiem gospodarki cypryjskiej, stanowiącym około 30% krajowego eksportu. Obserwuje się, iż w ostatnich latach cypryjskie rolnictwo nabiera tempa, oferując rynkowi międzynarodowemu stale rosnącą gamę typowo śródziemnomorskich produktów rolno-spożywczych.

Cypr flaga


Obecnie na Cyprze funkcjonuje ponad 30 eksporterów świeżych produktów, z których zdecydowaną większość stanowią producenci rolni. Od roku 2004, kiedy to Cypr przystąpił do Unii Europejskiej, wszystkie produkty eksportowe spełniają europejskie progi jakości, jak i normy fitosanitarne.

Główne produkty eksportowe Cypru to przede wszystkim świeże owoce cytrusowe, winogrona, melony, warzywa i aromatyczne zioła. Cypr coraz częściej zaczyna eksportować także inne produkty rolno-spożywcze, takie jak soki owocowe i warzywne oraz produkty mięsne i rybne. Istotną wartość eksportową dla Cypru posiadają również produkty akwakultury, a w szczególności okoń morski i leszcz morski. Należy nadmienić, iż około 65% całkowitej produkcji krajowej kierowane jest na eksport, głównie na rynki we wschodniej części Morza Śródziemnego, na Bliski Wschód i do USA. Sektor akwakultury stanowi około 75-80% zarówno pod względem wielkości i wartości całkowitej krajowej produkcji rybołówstwa, jak i całkowitej krajowej wartości akwakultury w 2015 r.

Na podstawie:



Polska Agencja Inwestycji i Handlu S.A.

ul. Krucza 50

00-025 Warszawa


Wszystkie prawa zastrzeżone; Wyłączenie odpowiedzialności

Biuletyn Informacji Publicznej PAIH internetART
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję politykę prywatności Portalu zamknij