Infolinia: 800 800 120
Aktualności
Strona główna > Aktualności
21 stycznia 2020

Informacja o rynku mięsnym Azerbejdżanu

Roczne zapotrzebowanie ludności Azerbejdżanu na mięso wynosi około 350 tysięcy ton. Przez ostatnie dwa lata 263 tys. ton tej potrzeby zostało zaspokojonych kosztem lokalnych producentów. Na początku bieżącego roku opublikowano dane, zgodnie z którymi import mięsa do Azerbejdżanu wzrósł o 16,3%.

Według ekspertów jednym z głównych powodów ograniczenia produkcji mięsa było to, że w ostatnich latach pastwiska zostały zabrane rolnikom, a te ziemie zostały zasiane bawełną i innymi uprawami przemysłowymi, które doprowadziły do ​​zamknięcia małych i średnich gospodarstw hodowlanych. Ponadto ograniczona podaż żywności i wysokie koszty pasz doprowadziły do ​​wzrostu kosztów produkcji mięsa, co stało się jednym z czynników przyczyniających się do spadku produkcji zwierzęcej. Jednym z powodów wzrostu importu był również fakt, że w wyniku wzrostu cen lokalnego mięsa z powodu wyżej wymienionych czynników, zakłady gastronomiczne i organizacje rządowe preferują mięso mrożone.

Należy zauważyć, że Azerbejdżan importuje mięso głównie z Ukrainy, Indii, Białorusi, Brazylii, Pragi, Mołdawii, Niemiec, Bułgarii, USA i Rosji. W ciągu ostatniego roku z tych krajów importowano 9 222 000 ton wołowiny. Statystyki pokazują, że Azerbejdżan kupuje większość mięsa z Ukrainy i Indii.

Dokumenty potrzebne do eksportu mięsa do Azerbejdżanu

  • Faktura;
  • Umowa kupna-sprzedaży (Purchase order) (w umowie musi być wskazany okres jej ważności) - kopia;
  • Certyfikat pochodzenia - musi być zatwierdzony przez Izbą Handlową oraz Przemysłową kraju wysyłającego (Certificate of Origin);
  • Świadectwo weterynaryjne - wydane przez odpowiedni organ kraju wysyłającego;
  • Przy przedstawieniu odpowiednich dokumentów w Agencji Bezpieczeństwa Żywności, wydawane jest Zezwolenie na import, które będzie zarejestrowane w Urzędzie Celnym;
  • Przed przewozem towarów na teren celny trzeba wypełnić krótkie elektroniczne zgłoszenie importowe;
  • Do rozpoczęcia odprawy celnej, należy sprawdzić informacje zawarte w dokumentach towarzyszących, na ich podstawie trzeba wypełnić elektroniczne zgłoszenie celne oraz zgłoszenia celne na IMPORT, EKSPORT, POWTÓRNY IMPORT oraz inne;
  • Odpowiednie dokumenty ładunkowe muszą zostać przedstawione organom celnym, podlegają procedurom odprawy celnej i zostaną poddane przeglądowi po zakończeniu odprawy celnej;
  • Po wprowadzeniu produktu do kraju próbki muszą zostać zbadane przez Laboratorium Instytutu Bezpieczeństwa Żywności.


Stawki celne na import mięsa


Wystawy tematyczne

  • Interfood Azerbaijan - 26. Azerbejdżańska Międzynarodowa Wystawa Branży Żywnościowej (19-21 maja 2020 r.) www.interfood.az
  • Caspian Agro - 14. Międzynarodowa Wystawa Rolnicza Azerbejdżanu (19-21 maja 2020 r.) www.caspianagro.az


Polska Agencja Inwestycji i Handlu S.A.

ul. Krucza 50

00-025 Warszawa


Wszystkie prawa zastrzeżone; Wyłączenie odpowiedzialności

Biuletyn Informacji Publicznej PAIH internetART
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję politykę prywatności Portalu zamknij