Specjalny serwis na czas pandemii dla przedsiębiorców PAIH24: 22 334 99 55
Aktualności
Strona główna > Aktualności
21 sierpnia 2019

Rozpoczęła się kampania promująca eksport polskiej wołowiny do Wietnamu

Kampania promująca eksport wysokiej jakości produktów z wołowiny z Polski do Wietnamu rozpoczęła się 8 sierpnia 2019 r. podczas Seminarium Gospodarczego w Ho Chi Minh City.

KIGGrzegorz Rybarski - Radca Handlowy Ambasady RP w Wietnamie przemawia podczas seminarium w Ho Chi Minh City 8 sierpnia 2019 r. (Zdjęcie: Bao Duy / Tuoi Tre)


Wydarzenie, w którym wzięli udział Ambasada RP w Wietnamie oraz polscy i wietnamscy przedsiębiorcy odbyło się po podpisaniu umowy o wolnym handlu UE-Wietnam (30 czerwca 2019 r.).

Mimo że oba kraje wciąż czekają na ratyfikację przełomowej umowy, polskie firmy uważają, że nadszedł czas, aby utorować drogę dla swoich firm w kraju Azji Południowo-Wschodniej, dlatego wczoraj rozpoczęła się trzyletnia kampania promocyjna polskiej wołowiny.

Umowa o wolnym handlu między UE a Wietnamem jest "najbardziej ambitną umową o wolnym handlu", jaką 28 państwowy blok zawarł kiedykolwiek z krajem rozwijającym się, ponieważ przewiduje prawie całkowite (99 procentowe) zniesienie ceł między obiema stronami.

Zgodnie z paktem handlowym wołowina importowana z UE do Wietnamu stanie się bezcłowa trzy lata po dacie wejścia w życie EVFTA.

Oznacza to, że zakończenie trzyletniej kampanii promocyjnej polskich przedsiębiorstw zbiegnie się z czasem, kiedy Wietnam zacznie zwalniać z ceł importowych na wołowinę wysyłaną z UE.


KIGPiotr Ziemann przemawia na wydarzeniu w Ho Chi Minh City 8 sierpnia 2019 r. (Zdjęcie: Bao Duy / Tuoi Tre)


Według wiceprezesa Piotra Ziemanna w ciągu tych trzech lat Stowarzyszenie Polskich Rzeźników i Producentów Przetworzonego Mięsa chętnie udzieli wietnamskim agencjom i przedsiębiorstwom sponsorowanych rodzinnych wycieczek do Polski w celu odwiedzenia zakładów produkcji i przetwórstwa wołowiny.

Ziemann powiedział także, że niektóre polskie agencje rządowe niedawno złożyły wizyty w Wietnamie i zdały sobie sprawę z możliwości eksportu polskiej wołowiny do tego kraju.

Według wiceprezesa Polska ma tę zaletę, że produkuje wołowinę, której jakość należy do najlepszych w UE, a jej koszty są o 17 procent niższe niż średnia dla całego kontynentu.

Dodał, że Polska eksportuje 85 procent wołowiny, w porównaniu do skromnych proporcji kurczaka i wieprzowiny, odpowiednio 55 procent i 17 procent.


KIGPolscy szefowie kuchni na wydarzeniu w Ho Chi Minh City 8 sierpnia 2019 r. (Zdjęcie: Bao Duy / Tuoi Tre)


Podczas czwartkowego wydarzenia wielu najlepszych polskich szefów kuchni popisało się również swoimi umiejętnościami kulinarnymi, wykorzystując składniki przewożone z kraju ojczystego do Wietnamu.

Ziemann powiedział, że wietnamskie potrawy przyrządzane z polskich składników są dokładnie takie same, jak wietnamczycy gotują codziennie w Wietnamie przy użyciu lokalnych produktów rolnych.



Polska Agencja Inwestycji i Handlu S.A.

ul. Krucza 50

00-025 Warszawa


Wszystkie prawa zastrzeżone; Wyłączenie odpowiedzialności

Biuletyn Informacji Publicznej PAIH internetART
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję politykę prywatności Portalu zamknij