Specjalny serwis na czas pandemii dla przedsiębiorców PAIH24: 22 334 99 55
Aktualności
Strona główna > Aktualności
24 kwietnia 2019

Szansa na Sri Lance dla polskich producentów mleka w proszku oraz polskich technologii przetwórstwa spożywczego

Sri Lanka jest 28. największym importerem produktów mleczarskich na świecie. W 2018 r. 60% mleka sproszkowanego na rynku lankijskim pochodziło z importu, który osiągnął wartość 316 milionów USD. Stanowi to okazję dla polskich firm zainteresowanych eksportem, ale przede wszystkim firm dysponujących technologią oraz sprzętem związanym z produkcją mleka i produktów pochodnych.

Sri Lanka flaga

 

  • Sri Lanka jest 28. największym importerem produktów mleczarskich na świecie. W 2018 r. 60% mleka sproszkowanego na rynku lankijskim pochodziło z importu, który osiągnął wartość 316 milionów USD.
  • Na rynku lokalnym jest tylko dwóch dużych producentów mleka w proszku: Pelawatta dairy products i Highland Milk.
  • Na Sri Lance preferowane jest używanie mleka w proszku do podawanej w tym kraju herbaty. Wynika to przede wszystkim z łatwości w przechowywaniu i niższej cenie od mleka świeżego.
  • Do tej pory Sri Lanka importowała ten produkt główniej z Nowej Zelandii i Australii. Jednak pojawiły się ostatnio doniesienia o możliwym zanieczyszczeniu tych importowanych produktów. Dlatego Sri Lanka będzie dążyła do zdywersyfikowania źródeł importu, ale przede wszystkim rozwoju własnej produkcji.
  • Stanowi to okazję dla polskich firm zainteresowanych eksportem, ale przede wszystkim firm dysponujących technologią oraz sprzętem związanym z produkcją mleka i produktów pochodnych.


Jeżeli potrzebowaliby Państwo dodatkowych informacji, prosimy o kontakt z Zagranicznym Biurem Handlowym w Mumbaju pod adresem: mumbaj@paih.gov.pl.

Informacje przygotowane w oparciu o materiały Ambasady RP w Nowym Delhi.


Załącznik:



Polska Agencja Inwestycji i Handlu S.A.

ul. Krucza 50

00-025 Warszawa


Wszystkie prawa zastrzeżone; Wyłączenie odpowiedzialności

Biuletyn Informacji Publicznej PAIH internetART
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję politykę prywatności Portalu zamknij