Infolinia: 800 800 120
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
Aktualności
Strona główna > Aktualności
16 marca 2019

Obecne trendy żywnościowe w Kanadzie

Przedstawiamy najnowsze trendy żywnościowe, które podbiły kanadyjski rynek, wiele z nich będzie można poznać na największych w Ameryce Północnej targach rolno-spożywczych Sial Canada 2019.

SIAL Canada


Zgodnie z kształtującym się od kilku lat tendencjami związanymi ze zwiększeniem się świadomości konsumentów względem kupowanego i spożywanego jedzenia, kanadyjscy producenci oraz konsumenci coraz chętniej kierują się w stronę produktów bazujących wyłącznie na naturalnych składnikach, żywności jak najmniej przetworzonej i zwracają uwagę na ekologiczne opakowania.

  • Produkty ekologiczne
    Żywność wyprodukowana w warunkach przyjaznych środowisku, na którą składają się produkty BIO, zdrowe przekąski, produkty bez glutenu, koszerne, a także produkty mrożone w technologii IQF (Individual Quick Frozen) - indywidualnego szybkiego zamrażania.

  • Żywność wygodna i zdrowe produkty gotowe do spożycia (ready to eat)
    Żywność "wygodna" umożliwiającą przechowywanie bez konieczności jej schładzania (np. produkty suszone, pasteryzowane), cechujące się łatwością przygotowania, dobrą wartością odżywczą i często ekologicznie pakowana, zabezpieczająca produkt przed ujemnymi wpływami środowiska oraz umożliwiająca łatwe go otwieranie i ponowne zamykanie to kolejny trend powszechnie poszukiwany przez kanadyjskich konsumentów.

  • Żywność etniczna i orientalna
    Rośnie zainteresowanie potrawami i produktami z krajów leżących poza Kanadą. Popyt na "orient" toruje drogę dla firm wprowadzających na rynek składniki i dania autentycznej kuchni etnicznej. Dotyczy to także polskich producentów, których żywność cieszy się dużą popularnością na rynku kanadyjskim.

  • Sery, cydry, a także piwa z mikrobrowarów
    Sery pozbawione sztucznych dodatków, barwników, konserwantów i polepszaczy smaku oraz sery dla wegetarian i osób z alergią na białko zwierzęce.
    Piwa z lokalnych mikrobrowarów oparte na naturalnych składnikach, czyli źródlanej wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu, a także cydry na bazie jabłek cechują się coraz większym zainteresowaniem Kanadyjczyków.

  • Start-upy
    Start-upy tworzące innowacyjne rozwiązania i nowe technologie wykorzystywane w produkcji żywności.

  • Żywność pakowana w biodegradowalne opakowania
    Według ekspertów na targach Sial Canada ponad 1200 odwiedzających i kupujących będzie szukać innowacyjnych rozwiązań z zakresu ekologicznych, biodegradalnych opakowań na produkty spożywcze. Konsumenci korzystający z pojemników na żywność coraz częściej decydują się na wybór opakowań wielokrotnego użytku, ale też opakowań jednorazowych i ekologicznych zwracając uwagę z jakiego materiału są wykonane. Inteligentne opakowania są ekologiczną alternatywą dla opakowań z tworzyw sztucznych. Dzięki ich właściwościom antybakteryjnym można znacznie ograniczyć zawartość konserwantów w produktach spożywczych.


Firmy wpisujące się w wyżej wymienione trendy będą obecne w tegorocznej edycji targów Sial Canada, które odbędą się w Toronto w dniach 30 kwietnia-2 maja 2019 r.

Więcej informacji na stronie targów oraz w prezentacji SIAL.



Polska Agencja Inwestycji i Handlu S.A.

ul. Krucza 50

00-025 Warszawa

e-mail dla inwestorów: invest@paih.gov.pl
e-mail dla eksporterów: eksport@paih.gov.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone; Wyłączenie odpowiedzialności

Biuletyn Informacji Publicznej PAIH internetART
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję politykę prywatności Portalu zamknij