Infolinia: 800 800 120
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
Aktualności
Strona główna > Aktualności
14 listopada 2018

Polscy producenci żywności ekologicznej zaprezentowali swoje produkty w Kopenhadze

Polska reprezentacja producentów żywności ekologicznej wybrała się do Kopenhagi na targi Bite Copenhagen. Targi towarzyszyły forum World Food Summit, zorganizowanym pod egidą duńskiego Ministerstwa Środowiska i Żywności.

Bite Copenhagen


Biuro Handlowe Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Kopenhadze zorganizowało misję handlową do Danii dla przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia". Przedstawiciele organizacji przyjechali na targi Bite Copenhagen wraz z firmami członkowskimi. Na stoisku wystawienniczym zorganizowanym przez Biuro Handlowe w Kopenhadze uczestnicy targów mogli spróbować produktów pochodzących od 14 polskich producentów żywności ekologicznej. Zaprezentowano m.in. liofilizaty firmy Elena, sery kozie z gospodarstwa Figa, konfitury z owoców dzikiej róży firmy Polska Róża, ekoprzetwory firmy Eterno oraz miody Sądeckiego Bartnika.
Decyzja o naszym zaangażowaniu w Bite Copenhagen nie była przypadkowa. Duńczycy systematycznie ustanawiają kolejne rekordy spożycia żywności ekologicznej. W 2016 r. udział rynkowy tych produktów oscylował na granicy 10%, a w 2017 r. osiągnął najwyższy w skali świata wynik 13,3%. O tym osiągnięciu opowie nam podczas jednego ze spotkań, siostrzana dla Polskiej Ekologii, organizacja Organic Denmark - powiedział szef Biura Handlowego w Kopenhadze, Łukasz Szymaszek.- Statystyczny Duńczyk na żywność ekologiczną wydaje rocznie 335 euro. Przeciętny Polak - 7 euro. Zainteresowanie polskich producentów żywności ekologicznej eksportem do Danii jest więc rzeczą naturalną - dodał Szymaszek.

- Bite Copenhagen to doskonała okazja, by pochwalić się wysoką jakością polskich produktów, a także porozmawiać z na co dzień trudnodostępnymi osobami odpowiadającymi za decyzje zakupowe w sieciach handlowych i firmach pośredniczących w handlu żywnością - powiedział Szymaszek.

Szef Biura Handlowego w Kopenhadze tłumaczy, że żywność jest ważnym punktem agendy duńskiego rządu, który od 2015 r. realizuje 5-letni plan podwojenia powierzchni ekologicznych upraw w kraju. Co ciekawe, Kopenhaga stała się w ostatnim czasie jedną z najważniejszych stolic na gastronomicznej mapie Europy. W Kopenhadze znajduje się 26 restauracji posiadających łącznie 31 gwiazdek Michellin, a tutejsi szefowie kuchni kształtują postawy duńskich konsumentów publicznie zachęcając do sięgania po tradycyjne, zdrowe i ekologiczne produkty.

Według Statistics Denmark, w 2017 r. import polskiej żywności do Danii wyniósł niemal 500 mln euro, notując blisko 17% wzrost r/r. W 2018 r. oczekujemy dalszego dynamicznego wzrostu - powiedział Szymaszek.



Polska Agencja Inwestycji i Handlu S.A.

ul. Krucza 50

00-025 Warszawa

e-mail dla inwestorów: invest@paih.gov.pl
e-mail dla eksporterów: eksport@paih.gov.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone; Wyłączenie odpowiedzialności

Biuletyn Informacji Publicznej PAIH internetART
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję politykę prywatności Portalu zamknij